top of page

HARD CHEESE

GRAVIERA

Ξεροσφέλι

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Το ξεροσφέλι είναι ένα παραδοσιακό τυρί που προορίζεται για σαγανάκι στη νότια Πελοπόννησο. Ουσιαστικά είναι η νωπή σφέλα, η οποία προτού ωριμάσει τεμαχίζεται και συσκευάζεται αεροστεγώς, εμποδίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έναρξη της διαδικασίας ωρίμανσης.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μετά την πήξη του γάλακτος, το πήγμα αναθερμαίνεται υπό ανάδευση ενώ ταυτόχρονα τεμαχίζεται. Στη συνέχεια τοποθετείται σε τσαντίλες για στράγγιση για να μεταφερθεί σε πιεστήριο. Έπειτα τεμαχίζεται σε λωρίδες, αλατίζεται και συσκευάζεται αεροστεγώς.

ΓΕΥΣΗ

Καθώς δεν τοποθετείται για ωρίμανση σε ξύλινα βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία με άλμη, το ξεροσφέλι είναι πιο μαλακό και λιγότερο αλμυρό από την σφέλα. Είναι ιδανικό για τηγάνισμα, καθώς αποκτά μια τραγανή κρούστα και ένα μαλακό και κρεμώδες εσωτερικό.

AT LEAST FIVE MONTHS AGEING

The ripening of our graviera takes place in a chamber with fixed temperature and humidity conditions. During this process the propionic bacteria hydrolyze the lactose resulting in the cheese undergoing changes such as moisture loss, and the development of the its characteristic aroma and flavor together with the creation of holes in the cheese.

TSE_8419_edited.jpg

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σφέλα
FETA P.O.P

Rich Aroma

Σαγανάκι
FETA P.O.P

Rich Aroma

Τυρί Λαδιού
FETA P.O.P

Rich Aroma

bottom of page